fbpx

Hva er balanse? Hvordan justerer man kostholdet for hverdag og fest?

Balanse er nøkkelen til ett bærekraftig og sunt kosthold. Balanse gjør at vi ikke må ha konstante restriksjoner, slik mange dietter krever. Restriksjoner og “forbudte” matvarer gjør en diett lite bærekraftig over tid. Ikke bare vil det være vanskelig å følge, men du vil heller ikke lære de vanene som du trenger når du er ferdig med dietten.

Den mest naturlige måten å balansere på er den formen autoregulering man ser i naturlig slanke mennesker. 

Studier tyder på at disse menneskene er flinke på visse ting som overvektige mennesker ikke er.  

Om de spiser masse usunn mat med masse kalorier en dag, så spiser de automatisk mindre den neste dagen, og/eller de blir mer aktive og forbrenner mer, perioden etter inntaket. Over tid så har gjennomsnittet da vært helt ok. 

Det man ofte ser hos overvektige mennesker, og meg selv inkludert er at denne evnen til autoregulering ikke fungerer optimalt. Om vi så spiser en hel sjokoladekake den ene kvelden, så er vi like sultne neste dag og spiser like mye. Og vi får ikke automatisk energifølelse så vi får lyst til å bevege oss etterpå. 

For oss er ett bevisst forhold til balanse avgjørende. Det må planlegges og det krever litt grunnleggende kunnskap. 

Prinsippet er enkelt. Om man skal i bursdag i helgen, så kan man jo forvente kake. 

Det er helt naturlig og helt greit å spise kake, men for at det skal være balanse så krever det, att noe annet i kostholdet justeres ned, sånn at ikke kaken blir ett stort overskudd. 

Så hva skal vi justere ned? 

Det mest naturlige er å justere ned, det du skal spise for mye av. I dette tilfellet så er det fett og karbohydrater (sukker/mel) 

Om du fjerner en brødskive med smør og kanskje velger magert kjøtt til middag og tar litt mindre ris, ja da har du lagd plass for ett kakestykke med god samvittighet, uten at vekten din vil gå opp. 

Dette er den beste måten å justere kostholdet for de dagene vi skal kose oss med noe ekstra godt. 

Dette vil sikre at kroppsvekten ikke går opp, men det er selvfølgelig ikke noen løsning som skal brukes for ofte.  

Kake og usunn mat har lite mikronæringsstoffet som vitaminer og mineraler, lite fiber og lite generell verdi for oss. Så selv om kroppsvekten kanskje ikke påvirkes direkte, så vil det å bytte ut brødskive og ris med kake, over tid, gi dårligere helse. 

Kunnskapen som gjør dette enklere, er kunnskap om hva forskjellige matvarer inneholder.  

Den letteste måten å lære det på er å starte å lese nærings deklarasjonen på maten du kjøper. Over tid vil du se fellesnevnerne og få en intuitiv forståelse for hva maten foran deg inneholder. 

Del med andre: