fbpx

Slik trener du for å stramme opp

Å stramme opp er ett mål jeg ofte får hørei som personlig trener. Hva betyr det egentlig? Skal området bli større? Mindre? Fastere? Flatere? Disse tingene bestemmer hvor fast du er:

Det er tre variabler og to av de kan vi lett gjøre noe med 

Hvor “stramt” ett området er koker ned til to ting.  

  1. Hvor stor er muskulaturen 
  1. Hvor mye underhudsfett har du 
  1. Hvor stram er huden i området 

Områdene i kroppen vi som regel ønsker å stramme opp består av et tynt skjelett innerst, kledd med fast muskulatur (kjøtt) og så ett lag fett under huden som er ytterst. 

Vi kan trene muskulaturen større med styrketrening, og det vil gi resultater som hvor fast ett område kjennes ut. Det vil derimot ikke bli mindre av dette. 

Vi kan spise mindre kcal enn vi trenger og på den måten redusere mengden underhudsfett. Dette vil gjøre området mindre, og om vi trener styrke for å vedlikeholde muskulatur så vil området kjennes fastere ut. MEN kun om huden er stram. Huden påvirkes absolutt av kostholdet og livsstilen vår, men alder og gener har mer å si. 

Om vi i teorien spiser mindre mat for å gå ned i vekt vil vi miste fett overalt.  

Om vi mister fett på rumpa for eksempel, så kan effekten bli som du ønsker om du har flaks og har stram hud, eller så kan det være som å ta lufta ut av en ballong. Om huden ikke er stram nok til å trekke seg sammen, eller om muskulaturen under ikke er stor nok, så vil du ende opp med det motsatte resultatet av det du ønsket. 

De grunnleggende anbefalingene mine når det kommer til “å stramme opp”, er: 

Tren tung styrke på de områdene du ønsker å stramme opp, med mål om hypertrofi (øke muskelmasse). 

Om du er normalvektig eller over: 

Spis enten så mye som du trenger eller litt mindre om du ønsker å redusere underhudsfettet. 

Vær tålmodig. 

Om du er undervektig: 

Spis litt mer kcal enn du trenger for å gå opp litt i vekt. Underhudsfett vil også være med på å skape former og fasthet om det ligger muskulatur rett under. 

Vær tålmodig. 

Del med andre: