fbpx

Mine erfaringer som massør. Hva slags massasje passer for deg?

I denne artikkelen går vi igjennom vanlige erfaringer jeg har som massør og du får tips til hva som passer for deg, enkle råd for valg av behandling og svar på hvor hardt/vondt idrettsmassasje egentlig er?

Som massør har man en unik mulighet til å få «hands on» erfaring med mange forskjellige kropper. 

Dette er den viktige delen av yrket, og det som skiller en erfaren massør fra en nybegynner. 

Det er også det som gjør jobben til en av de få jobbene som ikke kan læres via teori alene. Det må brukes i praksis, det må inn i fingrene og vi må tørre å bli kjent med den kompliserte menneskekroppen. 

De mest verdifulle tingene man lærer, er fellesnevnerne som går igjen for folk flest. Det finnes mange unike spesialteknikker som kan fungere for 1 av 1000 mennesker, men om man blir flink på de tingene som går igjen for folk flest, ja da har man kommet langt allerede og vil kunne hjelpe flere mennesker. 

Ett par punkter går igjen: (dette er mine personlige erfaringer og på ingen måte noen fasit) 

  • Kvinner har ofte høyere smerteterskel enn menn. 
  • Veldig slanke mennesker og mennesker med lite muskulatur kan være vanskeligere å massere. 
  • Personer som trener regelmessig har ofte mye stram muskulatur og er vanligvis mer sensitive for trykk.  
  • Mange responderer bedre på hardere trykk, ofte litt hardere enn de tror selv. 
  • Mange responderer bedre på trykk man holder i ro en stund på samme sted. 
  • Mange har godt av massasje rundt hofte, i ryggen mellom skulderblader og nakke. 
  • Jo mer vi kommuniserer, jo bedre blir resultatet. 

Dette er viktig å huske på: 

Smerte er relativt. Alle opplever massasje og trykk på kroppen annerledes, og hvor vondt det gjør har ikke med hvor hardt man trykker, det har med hva den som blir trykket på opplever selv. 

Dette betyr at om du er den som skal bli massert, så har du et ansvar. Du er fasit og du kjenner om det er for mye eller for lite trykk. Det er viktig at du sier ifra og veileder massøren slik at du får den behandlingen du ønsker. 

Kommunikasjon er spesielt nødvendig om det er massasje som skal ha litt fast trykk.  

Man trenger ikke nødvendigvis kommunikasjon om det er en forsiktig avslappende massasje, da kan verbal kommunikasjon være distraherende. Men om man skal trykke hardt for å prøve å redusere ubehaget i stiv muskulatur, ja da må man snakke sammen. Hele tiden. 

Hva slags massasje passer for deg? 

Det finnes utallige former for massasje. 

Den mest kjente for de fleste av oss, og den typen jeg tar utgangspunkt i, er den som heter svensk massasje. Det er den klassiske typen massasje du får på de fleste hoteller og spa-anlegg, og som de fleste behandlere bruker her til lands. Denne massasjen liker jeg å dele i 2 grunnleggende varianter. Avslappende massasje og idrettsmassasje. 

Avslappende massasje

Avslappende massasje har ikke nødvendigvis hardt trykk, men store repetitive bevegelser med hovedmål og få en person til å slappe av. Om man sovner er det topp. 

Idrettsmassasje

Idrettsmassasje har som mål og forbedre prestasjon, gjerne ved å redusere vondter, og har mye hardere trykk og gjerne hardt trykk på ett og ett spesifikt område (triggerpunktmassasje). 

Min personlig erfaringer er at folk flest har best nytte av en mellomting. Starte rolig for å bygge opp terskelen for berøring. Litt som når vi varmer opp til trening! Og så få med litt hardt trykk på noen områder om personen sliter med ett spesifikt område. 

Enkle råd for valg av behandling 

Om du hovedsakelig er stresset, sliter med å puste med magen, sliter med søvn og lignende ting, så anbefaler jeg som regel avslappende massasje. 

Om du er en målrettet treningsperson eller idrettsutøver som har et mål om å forbedre kroppen til trening eller har spesifikke ømme områder, da anbefaler jeg idrettsmassasje. 

Om du både er litt stresset og anspent OG har noen områder i kroppen som er ømmere enn andre, da anbefaler jeg en blanding. 

Det viktigste er at DU er fasiten på hva som er best for deg. Du kjenner selv effekten, og ingen ekspert kan vite det bedre enn deg. Det du føler fungerer, det fungerer. Og ikke vær redd for å endre plan underveis, eller prøve noe nytt. Om det ikke føles ut som det gir deg noen positiv effekt, så er det bare å si fra, så endrer man. 

Hvor hardt/vondt er idrettsmassasje? 

En fin regel er å bruke en smerteskala på 1-10.  1 er nesten ikke merkbart og 10 er så vondt du noensinne har hatt. Målet er å trykke så hardt man kan innenfor din komfortsone. De fleste klarer å beholde roen om man trykker opp til 6-7 på deres smerteskala. Og det er helt essensielt! Hardt trykk på en muskel, er ufarlig for de fleste som ikke lider av noen underliggende sykdom, og kan hjelpe mot stivhet og vondter. MEN om vi trykker så hardt at personen vi trykker på blir anspent, låser pusten og går i forsvarsmodus, da vil det sannsynligvis ikke hjelpe, og personen vil være mer anspent etter massasjen enn før. 

Pusten henger sammen med nervesystemet vårt og rolig kontrollert pust vil hjelpe muskulatur å slappe av. Kort anspent pust vil gjøre kropp og muskulatur anspent. 

Hvor hard massasje burde jeg ha? 

DU bør derfor ha massasje med så hardt trykk som DU tåler/ønsker, samtidig som du klarer å puste med magen og slappe av. Altså som regel trykk man opplever som 6-7 på smerteskalaen. Men hvor hardt er det?  Det er relativt! Den eneste måten å få det passe hardt på, er å kommunisere. 

Noen mennesker jeg har massert, har trengt all min styrke og kroppsvekt som 115kg mann, og fortsatt ikke syns det var hardt nok. Andre mennesker har jeg så vidt kunnet legge vekten av armen på, før det var for mye. 

Om du er i tvil, be personen som masserer deg om å starte forsiktig, og be heller om hardere trykk underveis som du føler deg komfortabel. 

Del med andre: