De viktigste treningsprinsippene
Prinsippet om kontinuitet
Dette er det jeg mener er det absolutt viktigste.
Man må holde på med noe over TID for å få resultater. Om man klarer å trene regelmessig over tid så vil man kjenne effekt uansett om man trener lett.
Det vil også føre til en mengde indirekte, positive effekter siden en god vane sjelden kommer alene.
Klarer du å holde en treningsrutine gående over tid, så vil ofte kosthold, søvn, selvfølelse og energi øke samtidig! Og da blir det jo enda mer motiverende å trene, skjønner du? God sirkel!
Prinsippet om belastning og tilpasning
Dette forklarer hvordan kroppen tilpasser seg det du ber den om. Om man løfter en vekt som er så tung at man nesten ikke klarer det, så vil kroppen TILPASSE SEG. Når vi trener så sliter vi og bryter ned muskulaturen. Når du går ut døra er du faktisk svakere enn da du kom! MEN heldigvis, så er kroppen smart. Kroppen er redd for at du skal finne på noe slikt tøys igjen, den har ikke lyst til å ha det så tungt neste gang! Så det kroppen gjør da, er å hyperkompensere. Altså, så bygger den opp igjen muskulaturen du har brutt ned LITT sterkere enn en den var før, sånn at den oppgaven du ba den om skal bli lettere å gjennomføre neste gang. Kroppen er magisk! Dette betyr også selvfølgelig, at du blir god på det du trener på, du må velge øvelser som gir deg de resultatene du er ute etter. Og sist men ikke minst, du må pushe kroppen såpass at den kommer utenfor komfortsonen, og inn i læringssonen. Det må være slitsomt, ellers vil kroppen tenke; tja dette gikk jo fint! Ingen grunn til å tilpasse seg her, dette går bra neste gang og!
Litt forbi læringssonen, der finner vi panikksonen. Det er når man pusher seg FOR langt igjen, man vil føle at man mister kontroll, man vil ikke trives og kroppen vil ikke klare å hente seg inn igjen. Det er ikke et vanlig problem for folk flest (bortsett fra menn på 50, som sist de trente, for 30 år siden, løftet 100kg i benkpress og tenker at det går nok like fint nå), men jeg velger å si det allikevel, for det går faktisk an å trene for hardt og.
Prinsippet om spesifisitet
Du blir god på det du trener på. Dette er viktigere enn man skulle tro, det har med mestringsfølelse å gjøre. Å trene spesifikt nok for det du vil bli bedre på, gjør at du vil merke fremgang på de områdene du ønsker.
Om du vil bli lettere til beins eller kjenne deg sprekere på tur i skogen så må vi etterligne de bevegelsene bena gjør mest mulig på trening! Gående utfall og step up, vil gi mer merkbare resultater enn leg extention og benpress!
Og om du vil bli utholden nok til å løpe halvmarathon, så må du løpe lange distanser så kroppen blir vant til det, det nytter ikke å bare løpe små intervaller og det nytter hvert fall ikke å trene spinning.
Disse tre punktene bør du tenke gjennom før du velger deg en øvelse, en god øvelse oppfyller alle 3! Andre viktige prinsipper er:
Prinsippet om restitusjon
Som jeg skrev over, når vi trener, så bryter vi NED kroppen. Det er når vi hviler etterpå at kroppen bygger seg opp, og bygger seg litt sterkere enn før.
Folk flest trenger ikke tenke på dette. Om man trener 3-4 ganger i uken så skal det godt gjøres og trene så hardt at det ikke blir nok tid til hvile. Men om du er en av de ildsjelene som trener hver dag, kanskje innimellom 2 ganger om dagen og, da er det viktig å tenke på at hvilen er en del av treningsprogrammet ditt. Den skal planlegges inn og er like viktig som treningen for å få fremgang!
Prinsippet om progresjon
Kort forklart, så må kroppen få litt større utfordringer over tid for å ha noen grunn til å bli bedre.
Dette kan være for eksempel;
Flere kg i en øvelse
Flere repetisjoner
Flere sett
Kortere pause
Færre hviledager mellom treningene, altså høyere frekvens
Lengre distanse man jogger
Høyere tempo gjennom en løpeøkt
Prinsippet om reversibilitet
Dette er det kjedelige prinsippet. I praksis betyr det “use it or loose it”, om man slutter å trene så vil kroppen tilpasse seg og vi vil miste resultatene vi har oppnådd på trening.
Det krever heldigvis mindre jobb og vedlikeholde, enn å skaffe fremgangen initielt, så dette betyr ikke at du ikke kan reise på sommerferie eller ha perioder med mindre trening.
Det finnes som sagt flere, men disse mener jeg er de mest avgjørende!