fbpx

Slik lager du et treningsprogram

Her kommer den “malen” og tankegangen jeg følger når jeg lager treningsplaner

Hvor mange dager i uken kan du trene? 

Dette kan bestemme mye, om du trener 1-3 ganger i uken burde man trene helkropp styrketrening, altså hele kroppen hver gang. Om man trener 4-6x i uken kan man få større effekt av å dele opp kroppen i 2 eller 3. 

Hva er målet ditt? 

Så åpenbart, men så vanskelig. Vil du komme i form? Det er dessverre ikke godt nok for å kunne lage et treningsprogram. HVA betyr det for deg å komme i form? Bedre kondisjon? Mykere? Mykere hvor i så fall? Sterkere i armene? Strammere lår? Smalere midje?   
Skriv ned målet ditt så spesifikt som mulig og velg logiske øvelser som trener AKKURAT det            du trenger. 

Jeg prøver alltid å balansere det vi ønsker, med det vi trenger. Det er viktig å trene mest av det du vil se resultater på. Om du vil ha strammere armer så skal du trene mye styrketrening på armene. Det er viktig for motivasjon og merkbar fremgang som vil føre til at dette blir en god vane du kan ha med deg lenge. 
Samtidig så vil ikke større biceps gjøre oss til veldig mye sprekere gamlinger, og selv om det kanskje ikke er målet NÅ så bør vi ta høyde for at det blir det i fremtiden. Altså skal vi legge inn litt grunnleggende øvelser for alle områder i kroppen, så treningen vi gjør har en overførbar verdi til det virkelige liv.

Har rekkefølge noe å si? 

Både ja og nei. Det har absolutt noe å si, men det kommer veldig an på nivået og målsettingen. For de fleste vanlige folk har det ikke noen avgjørende effekt. Men om du har trent regelmessig noen måneder så anbefaler jeg deg å tenke litt over det! 

Grunnregler for rekkefølge: 

  • Størst først 

Med dette mener jeg størst muskler først. De største musklene (ben og så rygg) krever mest energi å bruke og det er som regel de øvelsene vi løfter tyngst i. så både for å ha energien som kreves til deg, og for å minimere risikoen for skade, så tar vi de først 

  • Det du vil bli god i skal komme tidlig i programmet 

En ting som kan trumfe punktet over, er om man har et brennende ønske om å klare et mål. For eksempel Pushups! Det er ikke den øvelsen som krever mest teknisk, eller størst muskulatur, men om det er DET som er viktigst for deg, da skal du gjøre det først. Man blir enkelt og greit best på det man gjør først. 

  • Jobb fra midten og utover 

Om vi starter med størst først, altså lår, rumpe, rygg, så jobber vi oss utover til mindre muskler senere i programmet. 

Etter bryst og skuldre, kan vi ta armer og legger, om vi skal gjøre noen egen øvelse for de områdene. 

Dette er fordi at om vi sliter ut armene først, så vil vi få problemer med å yte 100% i overkroppsøvelser som roing og pushups, der er nemlig armene med som hjelpemuskler! 

Helt til slutt tar vi magen. Dette er av samme årsak som armene. Magen jobber nesten i alle øvelsene vi gjør, med å stabilisere og overføre kraft, så om den er sliten før du gjør de andre øvelsene, så vil man ofte få en reduksjon i hva man klarer å løfte. 

Eksempel: 

Markløft 3×10 

Gående utfall 3×10 

Roing med stang 3×10 

Pushups 3×10 

Nedtrekk 3×10 

Planke 3×30 sekunder 

Del med andre: