fbpx

Hvor lang pause skal du ha?

Ok, så du har kommet deg på trening. Du har programmet klart, og setter deg ned for 3x12 roing i kabel. Men hvor lang pause skal du egentlig ha mellom settene?

Om du vil ha det enkle svaret, så vil jeg si ca 2 minutter. 

Det litt mer utfyllende svaret, er så lenge du føler du trenger. 

I utgangspunktet så vil jeg si at det er bedre med litt for lang pause, enn litt for kort! 

Men det kommer an på hva slags resultater du trener for så klart. 

Om målet er styrke, eller synlig endring på muskulatur, så er det viktig at du har pause lenge nok til at muskulaturen kan hente seg litt inn, og du klarer å “ta I» en runde til. 

Om man har for kort pause, så vil ofte pulsen bli høy og vi kan hindres av at vi hiver for mye etter pusten, før muskulaturen egentlig er sliten nok. Man kan føle at muskulaturen brenner også, men man vil ofte klare færre og færre repetisjoner, med dårligere kvalitet.  

Dette fører til at muskelen vi trener totalt sett har løftet færre kilo en den kunne klart om vi hadde hatt litt lengre pause! Man kan godt ha pause i 2-5 minutter om målet er styrke og muskelvekst.  

Jo mer krevende øvelsen er, jo lengre pause bør man ha. Altså vil tunge knebøy kreve lengre pause enn leg extention i apparat!  

Kroppen løser ofte dette for oss uten at vi trenger stoppeklokke, når du føler du er klar til å ta en runde til, da er du ofte det. Og om du føler at settet ikke gikk så bra, da tar du litt lengre pause neste gang. 

Om du har et mål om bedre kondisjon OG vil bli litt sterkere, da kan derimot pausen være kortere. Kanskje 1-2 minutter holder? Da er det bare bra å holde pulsen høy, men man skal vite at det er et kompromiss for styrkens del! 

For å konkretisere det ned til enkle veiledende råd: 

Om målet er: 

Muskelvekst – 2-3 minutter pause mellom sett 

Maksimal styrke – 3-6 minutter pause mellom sett 

Utholdende styrke – 1-2 minutter mellom sett 

Hvor teknisk krevende øvelsen er har også noe å si. En frivekts øvelse som krever store deler av kroppen samtidig, vil kreve lengre pause enn en apparat øvelse som trener et lite område av kroppen. 

Del med andre: