fbpx

Langtidsstekt lammelår, idiotsikkert og saftig

Nivå: Middels
5 timer
5 personer
idiotsikker oppskrift på langtidsstekt lammelår for å garantere et saftig og jevnt stekt resultat. Det er en enkel måte å få et perfekt stekt stykke kjøtt på! Langtidssteking gjør det også enklere logistisk sett, da det krever mindre overvåking i ovnen, så vi heller kan bruke tiden vår på noe annet imens!
3 / 5
Kalorier
2 / 5
Fett
5 / 5
Proteiner
1 / 5
Karbohydrater

Ett mørt og saftig langtidsstekt lammelår er den perfekte retten i påsken om du skal servere mange, eller på høsten når de deilige norske rotgrønnsakene er i sesong. 

Et smart triks er å lage en smaksrik puré av urter og hvitløk som vi skal gni inn kjøttet med ETTER at det er brunet. Jeg syns dette som en mye bedre løsning enn å putte hvitløksfedd i kjøttet, rett og slett fordi at hvitløken i kjøttet ikke vil bli varmebehandlet nok, og heller ikke sprer smaken nevneverdig godt rundt i kjøttet. Kjedelig smaksløst kjøtt med store biter halvrå hvitløk er ikke noen vinner på mitt bord hvert fall. 

Det andre trikset vi skal gjøre er å brune kjøttet først på høy temperatur i ovnen, for å få frem de gode smakene av brunet karamellisert kjøtt, som skal trekke innover i kjøttet under steking, uten at urtene og hvitløken rundt blir svidd. 

Langtidsstekt lammelår fremgangsmåte:

Sett ovnen på 250grader varmluft. 

Legg Lammelåret i en langpanne og pensle det med litt nøytral matolje som solsikke eller raps. Denne oljen tåler høy varme og egner seg godt til bruning. 

lammelår penslet med olje
Langtidsstekt lammelår, idiotsikkert og saftig 10

Stek kjøttet på 250 grader i 20-25 minutter til du er fornøyd med fargen. Ikke vær forsiktig, kjøttet bør bli godt brunet, siden det ikke vil få mer farge når vi langtidssteker det! (Obs, sett på vifta og lukk opp ett vindu, det vil ryke en del) 

Ta kjøttet ut av ovnen og la det hvile på benken. 

6J1A7333
Langtidsstekt lammelår, idiotsikkert og saftig 11

Sett ovnen ned til 80 grader over og under varme, og lag urte puréen mens ovnen kjøler seg ned. 

Mos sammen finhakket timian og hvitløksfedd med salt og pepper og bland inn olje til du har en passe løs puré du kan smøre på kjøttet. Bruk gjerne en liten foodprosessor om du har det. 

Det er viktig å ikke være forsiktig med smakene når man helsteker kjøtt. Det er kun det tynne lille laget rundt som skal gi smak til hele kjøttstykket når vi skjærer opp kjøttet etterpå, så puréen bør være en smaksbombe! 

Når ovnen er på 80 grader, smører du kjøttet rikelig inn med puréen og setter det midt i ovnen.

Ta deg en skitur eller treningsøkt, spill litt brettspill og andre ting for å få tiden til å gå, så tar du ut kjøttet etter 3,5 – 4 timer, eller når kjernetemperaturen er 62 grader.  (Mellom 57-68 vil jeg hvert fall anbefale, avhengig av hvor rosa du vil ha det) 

langtidsstekt lammelår
Langtidsstekt lammelår, idiotsikkert og saftig 12

Pakk kjøttet i aluminiumsfolie og la det hvile i minst 20 minutter. 

Denne hviletiden kan du lage tilbehør om du ikke har gjort det alt! 

Ovnsbakte rotgrønnsaker eller poteter passer perfekt til, men ta det du har! 

  Om kjøttet blir ferdig lenge før dere skal spise, så ikke fortvil! Det kan fint stå på benken pakket inn i aluminiumsfolie, så kan du sette det tilbake i ovnen en halvtime før dere skal spise for å varme det opp. 

Skjær opp kjøttet og legg på serveringsfat så er alt klart for et smakelig måltid.

langtidsstekt lammelår
Langtidsstekt lammelår, idiotsikkert og saftig 13

Blir det rester til overs, så anbefaler jeg å prøve denne nydelig lammegryten med appelsin og kanel! 

På videoen under får du se hvordan du kan skjære opp lammelåret som en proff:

Vis eller legg igjen vurdering
Rated 4,4 out of 5

Legg igjen en omtale

Vurdering for denne siden

4,4
Rated 4,4 out of 5
(5 vurderinger)
5 stjerner60%
4 stjerner20%
3 stjerner20%
2 stjerner0%
1 stjerne0%

Omtaler fra andre

Minhau
Rated 4,0 out of 5
27.03.2024

Lammet mitt var lite (underkant av 2kg) så med bruning i 30min, var kjernetemperaturen 52 grader. Og da tok det bare 2t før den ble ferdig. Kanskje man kan brune med grill element, slik at det får raskere?

Ruben
Rated 5,0 out of 5
30.09.2023

Helt topp oppskrift!

irenegjerlov C
Rated 3,0 out of 5
8.04.2023

Bedre å gjøre det omvendt, 250grader til slutt i 20 minutter. Ellers saftig lår

Gjest
Rated 5,0 out of 5
8.04.2023

Ragnhild M
Rated 5,0 out of 5
18.04.2022

Dette var helt nydelig. Vi brukte 64° Og kjøttet var saftig og godt. Hadde litt ‘Arabiata’ krydder over grønnsakene i ovn og det sparket godt fra. Synes det ble litt lite i til å lage kraft av. Lurer på om heg får mer bunn ‘sø’ på gamlemåten. Et ypperlig måltid – så tusen takk!

Del med andre: