Grovt surdeigsbrød med rug og solsikkekjerner
Fremgangsmåte
1. Start med surdeigen
Start med 300gr surdeig. Husk å mate de resterende 100gr surdeig å sette det tilbake i kjøleskapet til neste brød!
Ha alt i en stor bolle å rør det sammen med en sleiv eller slikkepott. Pass på så alt er godt blandet, det burde være en jevn klissete deig.
2. Sett i kjøleskap
Plast bollen og sett den i kjøleskapet til neste dag. Siden vi lar den stå over natta slipper vi å bruke tid på elting!
3. Form brødene
Neste dag tar du bollen ut av kjøleskapet.
Den burde ha hevet litt, men ikke så mye på grunn av den lave temperaturen i kjøleskapet.
Rør/kna en sammen igjen med en sleiv eller henda og fordel deigen i smurte brødformer.
Denne oppskriften burde holde til 2 små brødformer eller 1 stor.
Et fint triks for å få deigen jevnt ut i formen er å ta litt vann på henda og dytte det nedi, da unngår man deigfingre.
4. Hev og stek
Dekk brødformene med plast og la dem stå i romtemperaratur til de har hevet til ca dobbel størrelse. Det vil ta litt forskjellig tid avhengig av hvor aktiv surdeigen var og temperatur i rommet.
Stek på 190grader varmluft i 50 minutter, ta ut av formen og avkjøl på rist.